torek, 30. oktober 2007

Pismo podpore za delavske proteste


Delavska situacija danes ni rožnata. Čeprav nas bi rada vladna in kapitalistična trobila ter njihovi ideološki duhovniki prepričali drugače, ljudje niso neumni. Ljudje znajo misliti in vedo, da se njihova situacija ne izboljšuje. Tako zelo opevana gospodarska rast ne pomeni le uspehov slovenskega gospodarstva. Hrbtna stran tega procesa je zmanjševanje delavskih pravic. Pravzaprav moramo stopiti na stališče študenta oziroma delavca, da bi celotno dojeli ta fenomen: gospodarska rast pomeni predvsem večjo stopnjo izkoriščanja tako delavcev kot tudi študentov. Kaj to pomeni konkretno? Plače se zmanjšujejo, vse več je brezposelnih, pridobljene pravice se zmanjšujejo, res, življenje v tej prekrasni deželici pod Alpami se izboljšuje...


Delavski boj je študentski boj. Ne gre le za akt solidarnosti, prej gre za širšo percepcijo družbene problematike, ki od vsakega zahteva nekaj miselnega napora. Študentje bodo postali delavci, nekateri so delavci že sedaj, ob študiju. To, da si bolj izobražen, še ne pomeni zagotovljene službe. Tako se morajo študentje z eminentnimi delavskimi vprašanji ukvarjati že zelo zgodaj. A tudi delavci imajo s študenti marsikaj skupnega. Ne le to, da so njihovi starši. Delavci lahko kaj kmalu vidijo, da trendi privatizacije šolstva niso ločeni od privatizacije ostalih sektorjev socialne države. Fronta za ohranitev javnega sektorja je torej v nastajanju in skozi skupen boj se definirajo nove programske osnove, ki lahko služijo alternativni organizaciji družbe.


Boj za višje plače je seveda legitimen sindikalni boj. Mi se temu boju pridružujemo in ga pozdravljamo, hkrati pa sporočamo, da bomo v okviru avtonomnega bloka nagovorili ljudske množice s širšimi tematikami. Naša glavna ost bo letela tako na problem privatizacije in kapitalistične organizacije ekonomije kot na državno represijo in ostale oblike dominacije. Posebej pomembna je seveda tudi težavna študentska situacija v luči šolske reforme, ki jo Avtonomna tribuna že od samega začetka zavrača. Avtonomna tribuna bo delala v smeri mobilizacije študentske populacije in ne bo le deklarativno podprla demonstracij.


Torej, se vidimo 17.11., v okupirani in pisani Ljubljani, kjer bodo zadoneli bobni in kjer bomo vzkliknili, da nismo tako lahko na prodaj. Ne danes, ne jutri, nikoli!


O PRAVICAH SE NE POGAJAMO!
PRAVICE SO IZBORJENE, NE PODELJENE!


Avtonomna tribuna

Ljubljana, 30. oktober 2007

3 komentarji:

mazinga pravi ...

in kje bojo točno demonstracije?

N17 pravi ...

Delavske demonstracije se zacnejo na Dunajski cesti pri Plavi laguni ob 11h.
Avtonomni blok se zbere na Trgu OF (nasproti železniške postaje) ob 9:30, od tam gremo do PLave lagune.

Anonimni pravi ...

novica o avtonomnem bloku je bila objavljena tukaj:

http://glokalnakronika.wordpress.com/