ponedeljek, 12. november 2007

Vstaja lezbosov


Proti politiki izkoriščanja in vse večji negotovosti, ki jo le-to prinaša, ostro nastopa tudi inciativa Vstaje lezbosov, ki se je formirala v boju za svobodo gibanja in izražanja v javnih prostorih. Skupaj delujemo za socialne in politične pravice ter svobodo.

KONEC JE SPRENEVEDANJ!

- Zaustavimo segregacijo lezbičnih in gejevskih parov. Zahtevamo socialno varnost, ki pomeni dostop do zdravstvenega, pokojninskega in socialnega zavarovanja po partnerju kot velja za heteroseksualne pare, ne glede na spolno usmerjenost ali partnerski status.

- Zaustavimo dopuščanje sovražnega govora in diskriminacijo v politični, družbeni in kulturni sferi. Zahtevamo korektno sankcioniranje sovražne nastrojenosti do lezbijk, gejev, transeksualk/-cev, tranvestitk/-ov, interseksualcem.

- Zaustavimo zapostavljanje na podlagi spolne usmerjenosti in seksualizacijo homoseksualnosti! Spolna identiteta je le ena izmed lastnosti posameznika. Zahtevamo celovit pogled na človeka kot osebnost in ne kot na spolni subjekt oz. objekt.

Čas je za dekonstrukcijo normalizacije, ki nas marginalizira in potiska v podrejene položaje. Čas je, da prerešetamo družbeno-politične norme in si izborimo pravice mnogoterih identitet. Lezbijke smo dijakinje, študentke, delavke, brezposelne, upokojenke, toda v obstoječ družbeni sistem smo zapisane kot tretjerazredne, torej izključene.

Vstaja lezbosov se je šele pričela in tokrat nikakor ne bomo obmolknile!

Ni komentarjev: